събота, 17 март 2012 г.

Съвети за красива коса

Какво виждаме в първите мигове от запознанство с непознат човек ? Косата разбира се.Малцина го признават, но това наистина е така.  На какво сме способни, когато забележим, че тя е започнала да се омазнява бързо, прецъвтяване, капене, или с простички думи вече не е като преди. Не е както, когато бях млада.Обикновено развръзваме кесията и си купуваме някой скъпоструващ лечебен шампоан, балсам, маска или от все по-често рекламираните чудодейни препарати, които освен че измиват, подхранват и лекуват косата и придават и обем, блясък, здравина, еластичност! Освен това трябва да се замислим и за друг фактор, който жените пренебрегват, а именно ежедневното изгаряне на косата с преси за коса

За да избегнете това ви препоръчваме да си вземете преса за коса , която е със специални приставки, които щадят косата ви.Друг популярен метод е закупуването на ретро преса. Ако се замислим, жизнеността и здравето на тялото ни на първо място не зависи от чашата мултивитамини, които изпиваме сутрин, а от това, с което се храним. Това правило важи на сто процента и за косата, все пак тя е едно цяло с нас и когато нещо не е наред тя е първата, която ни дава сигнал. 
Косата сама по себе си е изградена от белтъци, ето заради това ние сме длъжни да приемаме повече белтъци. Повечето диети ни лишават от белтъци и менно заради това се появява косопад и загуба на жизненост на косата.Кератинът е в основата на косата. Това е веществото, което държи косата ни здрава. От неговия количествен процент зависи дали имаме здрава коса. Освен това кератинът се съдържа и в кожата, при неговата липса започва да се наблюдава пърхут.  Храни, които допринасят за за образуване на кератин са яйцата, нетлъстото месо, птичите меса, рибата,  орехите, бобовите растения,  и особено чистото краве масло( тук подчертаваме чисто, защото при хранене с нискокачествено ефекта е тъкмо обратния ), хлябът от едро смляно брашно, слънчогледовото семе. На блясъкът и еластичността й ще окажат влияние още изварата, бадемите, лешниците,  и нискомасленото кисело мляко, овесените ядки. Ежедневното набавяне на витамини, целулоза и минерални вещества от пресните плодове и зеленчуци е от значение, както за здравето и състоянието на целия ни организъм, така и на косата в частност.  Хубаво е да намалите червеното месо, пържената храна, високомаслените млечни продукти и животинските мазнини. Освен от добра храна косата ни се нуждае и от ежедневното физическо натоварване, с което полагаме усилия да запазим фигурата си. Растежът на косата зависи от добро кръвообращение, което да снабдява луковиците на косъма с кислород и хранителни вещества. Освен до затлъстяване, недостатъчната физическа активност води и до проблеми с косата - често срещана при дебелите хора е мазната и капеща коса. В заключение може да се каже, че подходящата  храна, съчетана с активен живот, който да осигури изгарянето на калориите и не на последно място,  избягването на: много силен стрес (главен фактор),систематично недоспиване в рамките повече от един месец. Постоянно притеснение и др. Избягвайте всичко това, до колкото можете, за да имате здрава коса. Един огромен плюс на здравата коса, е че ви позволява да ползвате преси за коса, когато си поискате.